>  Гастротуризм   >  Секрети рамена: з чого, як правильно їсти, де скуштувати в Києві
FZftlaf8

Такі страви, як Фо Бо і Том Ям – вже не в тренді. Їх витісняє традиційне китайське блюдо рамен, і сьогодні ми розповімо, що це та з чим його їдять. Ні, це зовсім не суп, як прийнято вважати. А ще ми підкажемо вам, де скуштувати справжній рамен в Києві.

Так що ж таке рамен?

ramen_veggie_tofu_chiitake-1024x567  Батьківщина рамену – Китай, і якби в Японії, куди страва прийшла на початку ХХ століття, її назву не переінакшили на свій лад, вона могло б називатися «ламянь». Два ієрогліфа, складові назви рамен, означають «Ра» – «витягати» і «мен» – локшина. Тобто, по суті, це звичайна довга локшина, подана не по-слов’янськи, з котлетами або сардельками, а з бульйоном, маринованими овочами та яйцями. До речі, знайомі всім «Мівіна», «Ролтон» та інші подібні бренди локшини – це запозичення саме у традиційного китайського рамена.

Перекочувавши з Китаю до Японії, рамен знайшов небувалу популярність, на вулицях міст з’явилися навіть спеціальні заклади – «раменні». На сьогоднішній день ця традиція збереглася, проте з суто вуличної кухні локшина перетворилася на повноцінне блюдо, яке подають у кафе, ресторанах. А ще на вулицях Китаю і Японії рамен можна купити навіть в автоматах, схожих на кавові.

Приготування рамену: чому ви не зробите цього вдома

У раменних готують бульйон для майбутньої страви більше доби. Цей бульйон готується на свинячих кістках, курячих шийках і сушеному тунці. А для  гостроти і виразності смаку обов’язково додають горілку. Саме горілку, а не саке, розповідає шеф-кухар однієї з київських раменних.

Традиційна вага порції рамена – не менше 600 г. Яйце маринується в трьох видах соєвого соусу, один з яких настоювався більше 2-х років.

Здавалося б, нічого складного. Але! Справжній рамен подається тільки з соусом «ладаре». Можна навіть не гуглити його рецепт – це абсолютно секретна інформація, відома лише кухарям, які готують рамен. І вони не продадуть її ні за які гроші. Тому, якщо вам хочеться спробувати справжній рамен, вирушайте в один із закладів Києва, список яких ми наведемо в кінці.

Як правильно їсти рамен

b8cd9b5a  Рідку частину рамена не їдять ложкою. Її треба сьорбати, причому бажано – голосно прицмокуючи. В Європі прийнято їсти тихенько, а ось в країнах Азії, сьорбаючи, чавкаючи, прицмокуючи під час їжі. що голосніше і «некультурніше» звуки ви видаєте – тим краще, адже тим самим ви нібито висловлюєте свою повагу кухареві, показуючи, наскільки вам смачно.

«Рамен не може бути раменом, якщо не включає спеціальний інгредієнт, від якого всі сахаються в супермаркеті. Це глутамат натрію, він же аджиномото, він же п’ятий смак під назвою «умамі». В Азії його, до речі, визнали на офіційному рівні. П’ятий смак – це не добавка, це не «E-шка», це натуральна витяжка з водоростей комбу, яка створює незабутній смак», – каже шеф-кухар Дмитро Горовенко.

Кращі раменні в Києві

  • Mai Satai Bar (вул. Воздвиженська, 51). Азіатський ресторан на Воздвиженці (в тій частині, що ближче до Андріївського узвозу). В меню можна знайти три види рамена: з маринованою куркою, свинячою грудинкою і смаженим качиним філе.
  • Menya Musashi Світова мережа японських рамен-шопів. У меню – десять видів рамена на будь-який смак і колір: з телятиною, куркою, свининою, качкою, креветками і морепродуктами.
  • WhaiThai (вул. Мечникова, 5). Заклад, який позиціонує себе як азіатський simply food: в меню тут всього три позиції – рамен, локшина та закуски. Рамен тут готують на м’ясному і веганському бульйоні і за бажанням гостя можуть додати начинку з курки, яловичини, тофу, грибів і креветок.
  • Ramen-do (пер. Гуцало, 3). Монозаклад, де готують всього одну страву – традиційний японський рамен. У меню Ramen-do всього одна позиція — тонкацу рамен. За окрему плату можна додати в суп чашю (мариноване м’ясо), яйце, листя шпинату, водорості норі або додаткову порцію локшини.
  • Noodle vs Marketing (Хрестової пер., 8/9). Мабуть, найвідоміший рамен-шоп в Києві. У меню – чотири позиції бульйону і різні добавки на вибір: свинина, курка, кукурудза, мариновані яйця, жасминовий рис і багато іншого.

 

Залишити коментар